Vrijwilligersinghana.reismee.nl

Inhaalslag!!

Lieve allemaal!!

Clement de man van Femke die hier in het dorp het internet cafe heeft was een paar dagen 'out of town' en zo gebeurde dat we 2 weken niet op het net konden..!! Duurde lang voor ons gevoel maar hier zijn we weer!! Bij deze het verhaal van vrijdag 23 sept wat wel op papier gezet was:

Dinsdag 20 sept vertrokken om inkopen te doen in Tamale, met op het boodschappenlijstje: schoolschriften, bonen, rijst, olie en suiker etc. Abraham wist een 'nice truck' te regelen waarmee we mee konden rijden. Een 4 wheeldrive-pick-up rijdt toch iets comfortabeler dan een busje over de onverharde weg. 

Voordat we goed en wel gesetteld waren in het guesthouse in Tamale was de dag al bijna voorbij, zijn we uiteten geweest en besloten de volgende morgen met boodschappen te starten. Abraham kon een auto lenen van een vriendin wat heel fijn was. De hele dag kris kras door de stad, schoolschriften, voeding etc geregeld. En ook meteen foto's laten maken voor het verlengen van ons visum, wat we halverwege ons verblijf moeten doen. Uiteraard had onze best voorbereide zuster Marloes deze meegebracht. En zo gingen Renee en Linda met een verhit en make-up-loos gezicht op de pasfoto: werkelijk plaatjes geworden ;) !!

Donderdag 22 sept met de bus terug naar Damongo nadat we de laatste verse producten: groenten,fruit etc hadden ingeslagen. Wat een rit!! We zullen nooit meer klagen over het openbaar vervoer in Holland! Tegelijkertijd is het indrukwekkend en lachwekkend als je met 35 man in een busje zit waar alle spullen bovenop gepakt liggen en nog 3 man boven op dak meerijd. De Damongo-road was door de forse regenval nog slechter geworden waardoor we ong 4,5uur in een achtbaan hebben gezeten. Rond 19.00 werden we voor het huis afgezet en was het leuk om te merken dat het lekker voelt om 'thuis' te komen!

De eerste paar honderd euro zijn dus goed besteed! Het voelt vereerd om hier te mogen zijn en dit fantastische bedrag te kunnen besteden aan zo'n concreet goed doel! 

Inmiddels ook de eerste ziekenhuis opname van 1 van de kinderen achter de rug. Bij terugkomst van de markt zaterdag lag 1 van de jongens huilend van de hoofd- en buikpijn op zijn bed. Hij voelde heet aan en had een pols van +/- 140 /min. We besloten Femke te bellen en zij gaf aan dat we hem moesten voorbereiden om naar het ziekenhuis te gaan. Abraham op de hoogte, een extra pyama mee en in de taxi op naar het West Gonja Hospital. Daar aangekomen werd hij onderzocht door een arts die concludeerde dat hij bij 38,8'C een vergrote milt had wat op een infectie wees wat hoogstwaarschijnlijk door malaria werd veroorzaakt. Waarvoor hij opgenomen werd. 2 dagen later was onze 'eerste patient' hersteld en kwam hij maandag bij aankomst bij het weeshuis weer lachend op ons afrennen!!

Verder hebben we 'Fruity Friday' geintroduceerd!! Om de wekelijkse vitamine pil aan te vullen met wat extra's geven we de kinderen op vrijdag allemaal 2 stukjes fruit. Het werd enthousiast ontvangen en is vanaf die dag 'Fruity Friday' een feit!

Vrijdagavond 23 sept het eerste slaapfeestje gehouden. 4 van de meiden van ong 7 a 8 jaar kwamen bij ons op de kamer in het stapelbed slapen! Enig! 's Avonds pannenkoeken eten daarna kwartetten en ezelen met z'n allen aan tafel. Glaasje cola daarna douchen een verhaaltje en te bed! Halverwege de nacht maakte ze ons wakker: 'Sister! I have to pee!' Daarna tot half 7 uitgeslapen, prima score!!

Dikke kus van ons!!

Actie plan!

Hallo Lieverds!!

Nou, we kunnen inmiddels zeggen dat we redelijk gewend zijn aan het leven hier in Ghana. Vorige week waren we nog best zoekende naar wat we de komende 3 maanden hier kunnen betekenen. Het is gek om te merken dat je je gewoontes moet aanpassen, wij westerlingen raken onrustig en verward als we geen doel voor ogen hebben en er geen plannen op tafel liggen. Hier is het echter wat er vandaag voor handen komt doe je vandaag en verder zien we het wel. Morgen weer een dag! In onze zoektocht naar structuur hebben we een boek gekocht waar we een zelf gemaakte agenda in hebben gemaakt. Hoe Nederlands, haha!

's Morgens gaan nu ook de allerkleinste naar school dus is er overdag niet zoveel voor ons te doen bij het weeshuis. Het ontbrak ons aan een doel om overdag aan te werken. We besloten om met Abraham om tafel te gaan zitten en het een en ander te bespreken.

Omdat er een lange tijd geen vrijwilligers zijn geweest is er een tijd lang minder inkomen geweest. Zo hebben we vanmorgen samen met Abraham besloten dat we morgen voor 2 dagen naar Tamale gaan. We hebben besloten dat er een aantal dingen zijn die voorrang hebben zoals schoolspullen/voeding/schoolgeld. Wanneer we deze zaken geregeld hebben komt er wat rust. Waarna we kunnen gaan kijken waar we ons geld in gaan investeren. Er liggen plannen op tafel om een restaurant en guesthouse te gaan beginnen waardoor een situatie ontstaat dat er een regelmatig inkomen word gecreeerd. Dit zullen waarschijnlijk de lange termijn plannen zijn waarin we zullen gaan investeren en hopelijk een begin mee kunnen maken.

Vanmorgen stonden de kinderen bij ons voor de deur om te vragen of we school schriften voor ze hebben. Abraham vertelde dat hij hier geen geld voor heeft. Wat fijn dat we de kinderen hebben kunnen beloven dat wij morgen in Tamale schoolschriften voor ze gaan regelen!

1 van de meiden uit het weeshuis is 17 en gaat naar school in Tamale. Zij verblijft daar dan 3 maanden. Tot op heden was er dit jaar eigenlijk geen geld om haar naar school te sturen. Ook dit is 1 van de actie punten die we vanmorgen besloten hebben te financieren van ons geld. Morgen zullen we regelen dat zij de rest van het jaar naar school kan. 

Kortom, een goede start van de week vol plannen voor ons om aan te werken!

Hoe was kermis Zuid-Scharwoude....????? Kom maar op met de roddels!

Veel liefs

Het weeshuis!

Hallo allemaal!

Hier zijn we alweer!! We hebben inmiddels een beetje onze structuur/dagritme gevonden! De wekker gaat om 06.00, we ontbijten rond kwart voor 7 en lopen rond 7uur richting het weeshuis. Op de heenweg komen we dan de kinderen tegen die naar school gaan verderop in het dorp (junior high school), de jongere kinderen gaan naar een klein schooltje naast het weeshuis(soort kleuterschool). Alleen de allerkleinsten blijven dan bij het weeshuis. Als we aan komen lopen komen ze al enthousiast gillend op ons afrennen, we zijn de afgelopen dagen begonnen met 'we maken een kringetje van jongens en van meisjes' dit vinden ze enig!!

Rond 11.30 gaan we terug naar het huis van Abraham waar we lunchen en dan tot ong 15.00 tijd voor ons zelf hebben, kinderen vragen best veel energie!! Om 15.00 komen de oudere kinderen uit school en we lopen dan met de kinderen mee terug naar het weeshuis waar we dan spelletjes met de ouderen doen! Inmiddels de ouderen jongens in teams verdeeld, waar we elke dag 1 team van gaan leren 'Ezelen' (kaarten). De meiden vinden dansen enig en we gaan vanmiddag proberen of we met hen een dansje in kunnen studeren op bijv Beyonce!! 

Ook is het leuk om te merken dat we de kinderen stuk voor stuk leren kennen en zo ook een persoonlijkere band met ze opbouwen. Het is daarbij wel indrukwekkend om hun verhalen te horen, hoe heftig  is het als je moeder op je 10e overlijdt, je vader vervolgens niet voor je kan zorgen je met je 3 jaar jongere broertje in het weeshuis in het dorp terecht komt... de kinderen maken echter een gelukkige indruk en geven ook aan het leuk te vinden om met hun 'familie' van zoveel kinderen te leven. 

We communiceren overigens in het engels met de kinderen dit is hun tweede taal en spreken ze goed, (soms beter als ons..;) Volgende week zullen we het national park (het bos) bezoeken waar olifanten, buffels etc wonen!! We houden je op de hoogte Mark!!

Gisteravond Champions League wedstrijden gekeken in het dorp!! Barcelona-AC Milan en Chelsea-Leverkusen, die jongens vonden het fantastisch!! Echt een uitje! Flesje cola in de rust en gaan!! 

Verder zijn we rustig aan het bekijken waar we het super bedrag wat we bij elkaar hebben gekregen aan gaan uitgeven..! We houden jullie op de hoogte! (Het totaal bedrag is inmiddels:....even ruim 7000 euro!!) Wauw!!

Iedereen een dikke kus van ons en van de kinderen!!! 

ps Walking Moos: de kinderen hebben  je hier op de foto gezien  en zijn zeer onder de indruk van je blonde stekelhaar!!

Damongo!!

Lieve allemaal!!

Hier zijn we weer!! Vrijdag na een hobbelige 3uur durende reis in het busje van het weeshuis 's avonds aangekomen in het huis van Abraham in Damongo!! Abraham heeft een flink huis met 4 extra slaapkamers, in deze slaapkamers staan meerdere bedden dus genoeg plaats voor iedereen! 

Nadat we ons een beetje geinstalleerd hadden met onze spullen konden we aan tafel voor een avond maaltijd waar we aan toe waren! We worden hier goed verzorgd! 's Morgens ontbijten en eten 2x daags warm, we lusten tot nu toe alles! Zelfs Renee eet aardappels... (Ingrid let op!!)

Laughing

Zaterdag hebben we de kinderen leren kennen, wat overweldigend wanneer al die kinderen op je af  komen rennen!! Ze zijn lekker enthousiast, knuffelig en ook erg ondeugend...!!

Zondag zijn we welgeteld 2x naar de kerk geweest! Abraham is pastoor dus we vallen met onze neus in de boter! Alleen zijn we het er over eens dat de Hollandse kerk wat kan leren van de Ghanese omdat we de hele mis (in het engels) aandachtig hebben zitten luisteren naar de boodschap die we kregen..!! What is the purpose in your life..?? 's Middags zijn we weer naar de kinderen gegaan en hebben met ze gespeeld. 

Inmiddels hebben we de kinderen een beetje leren kennen en besloten we om vandaag wat spelletjes mee te nemen. We hebben touwtje gesprongen, 'ge-elastiekt' en memory gespeeld. De kinderen zijn absoluut niet gewend aan structuur en kunnen niet wachten op hun beurt, dat maakt het voor ons soms lastig.. Wel is het super leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn maar we vliegen van het ene spel naar het andere en weten er soms geen end aan wie er nou ook al weer aan de beurt is..! 

Verder hebben we een nederlandse meid ontmoet: Femke Akkermans. Zij is een vriendin van de nicht van Marloes, ook van Abraham en is enkele weken geleden getrouwd met een Ghanese man hier in Damongo. Femke is tropenarts en zorgt ook voor de kinderen in het weeshuis wanneer er een ziek is. Zo kwam het dat we gisteren een ontwormingskuur van haar  in tabletvorm kregen aangereikt om aan de kinderen te geven. Zusters op pad! Vandaag de kinderen de tabletten gegeven zo zijn ze voorlopig van de wormen in hun darmen verlost!

We gaan nu opweg naar huis voor lunch en een tukkie... zodat we om 15.00 weer fris en fruitig bij het weeshuis zijn!

Liefs en dikke kus van ons!

ps Monique super gefeliciteerd met je baan in de mooiste stad van Nederland...!!
Als ik terug ben doen we gauw een keer een borrel na het werk..!!

Wink

ps 2 Yvon, haha ja er zit een litteken op mijn netvlies, jullie kruipend over de gang van de afdeling op de Sjonnies zal ik niet gauw vergeten...!! Super leuk!!

Tamale!!!!

Hallo lieve allemaal!!

Wat heerlijk om al jullie reacties te lezen! We zijn goed aangekomen in Tamale, na een busreis van 14 uur. De airco was aanwezig dus goed te doen.

Jasper (nederlander van het guesthouse) heeft ons opgehaald van het busstation. Toen begon het jungle avontuur! Met de jeep over de onverharde weg naar onze slaapplek. Bij aankomst kregen we nog een lekker bordje rijst met salade. Daarna onder de onvervalste '' bucket-shower'' (douchen met een emmer en een bakkie water!)

Vervolgens kropen we onder de klamboe want de muggen zijn hier in grote getale aanwezig. Nu zijn we in het echte Afrika beland!

Vanmorgen in een tijdbestek van 5 minuten werd het donker, begon het te waaien en hard te regen. Het bleef niet bij 1 bui maar het regent de hele dag al! Dachten we de regen in nederland te ontvluchten......

Door de vele regen is de weg naar Damongo slecht begaanbaar en heeft Abraham besloten morgen pas naar het weeshuis te vertrekken ipv vandaag. We hebben Abraham wel al mogen ontmoeten vandaag, wat een vriendelijke, open en liefdevolle man. Hoe hij over ''zijn'' 48 kinderen praat is om kippenvel van te krijgen!

Abraham vertelde dat er de hele zomer geen vrijwilligers zijn geweest en daarom zijn zij erg blij met onze komst en hulp voor de komende 3 maanden!

Morgen vertrekken we dus naar Damongo waar geen internet verbinding is dus het kan zijn dat jullie voorlopig even niets van ons horen (geen bericht is goed bericht ;))

Bianca en Erik jullie krijgen de groetjes van Abraham. Hij vond het heel leuk dat wij voor ons vertrek mail contact hebben gehad.

Allemaal een dikke zoen vanuit het regenachtige afrika ;) en hopelijk tot snel.

p.s: Mark en Marlou: we proberen snel een paar leuke foto's te plaatsen op de site (de kleine Ali is al gespot hoor ;)

p.s 2: Naast de geiten , koeien en schapen die dwars over straat lopen nog geen wilde dieren gezien.

p.s 3: Lieve collega's van B8 bedankt voor jullie lieve woorden en succes wensen in het boekje! 

We zijn er!!!

Lieve vrienden en familie!

na een goede vlucht zijn we gister avond rond 22.00 uur Ghanese tijd aangekomen in het hotel (het is hier 2 uur eerder). Na een goede nacht te hebben geslapen in een 3 persoonsbed hebben we vandaag een rondleiding door Accra gehad door 1 van de medewerkers van Melvin en Rebecca. We hebben ghanese doodskisten bekeken. Als je hier timmerman bent word je bijvoorbeeld in een zaag/ hamer begraven, we zijn naar het graf geweest waar de 1e president ligt begraven. Daarna zijn we naar een markt geweest, pff wat een indrukken. Het werd inmiddels ook tijd om te gaan eten. Dit hebben we op een terras aan zee gedaan, heerlijk!

Nu gaan we naar het huis van Melvin en Rebecca even iets drinken en daarna weer naar het hotel om ons voor te bereiden op een lange bus rit voor morgen!

Mam en pap bedankt voor jullie kaartje dikke kus Renee

pap,mam en Jan bedankt voor jullie kaart kus Marloes

Veel liefs en een dikke kus vanuit Accra Marloes, Linda en Renee

Maandag begint het avontuur!

Nog een weekend te gaan om afscheid te nemen en onze spullen te pakken en dan gaat het grote avontuur voor ons (Renee, Linda en Marloes) al beginnen. Spannend!

Maandag middag zullen we op het vliegtuig stappen om te vertrekken naar Accra (de hoofdstad van ghana) om daar vervolgens twee nachten in een hotel te verblijven. Dag 1 krijgen we daar een introductie over het land en dag 2 zullen we per bus een dag onderweg zijn naar het noorden van ghana. We verblijven daar nog in een hostel in tamale voor een nacht en zullen dan een dag later na nog een kleine busreis aankomen bij het weeshuis in Damongo waar we als vrijwilligers zullen gaan werken. Dus als alles verloopt volgens plan zullen we donderdag aankomen bij het weeshuis.

We hebben dus een lange reis voor de boeg maar we weten waar we het voor doen!

10 juli fietstocht voor Ghana!

Fiets sterrit voor Ghana!!!! 

Lieve vrienden, familie, collega's en kennissen,

Begin september gaan wij voor 3 maanden naar Ghana. In het noordwesten van Ghana staat het weeshuis Children's Home. Het personeel van dit weeshuis wordt bijgestaan door vrijwilligers. Om de kinderen op te vangen en te verzorgen. Wij hopen met onze hulp deze kinderen, die zoveel ellende hebben doorstaan, aandacht en liefde te kunnen geven en ze een lach op hun gezicht te bezorgen.

De opbrengst van deze fietstocht wordt besteed aan o.a speelgoed, verzorgingsproducten, kleding en onderhoud van het weeshuis.

Tijdens de 25km durende fietstocht wordt iedereen van een drankje en lekkernijen voorzien maar moet je ook je puzzel kwaliteiten te voorschijn halen want er zijn mooie prijzen te winnen!!

We hopen dat 10 juli een fantastische dag wordt, tot dan!!

Wanneer: Zondag 10 Juli

Start: bij café 'Bleeker' te Heerhugowaard

Inschrijftijd: 12:00 t/m 14:00

Inschrijfgeld: €10 voor volwassenen en kinderen vanaf 4 t/m 13 jaar €5  

Eindpunt: café 'Nol' te Waarland met live muziek

Wij hopen dat jullie enthousiast zijn geworden en deze datum allemaal in jullie agenda zetten!!!  

Tot 10 Juli!!!